ADVERTENTIE

Bron :: Pixabay : EME

Nieuwjaarspretzel

De Nieuwjaarspretzel is een traditioneel gebak dat vooral in Duitsland en de Duitstalige landen wordt gebakken en cadeau gegeven met Nieuwjaar. Het symboliseert geluk en zegen voor het nieuwe jaar. De pretzel is zoet, zacht en luchtig en smaakt hemels met boter of jam.

ADVERTENTIE

Ingrediënten

porties
6

Deeg

  • 500 g Bloem Toegevoegd aan
  • 1 Pakje gedroogde gist Toegevoegd aan
  • 80 g suiker Toegevoegd aan
  • 250 ml melk Toegevoegd aan
  • 1 Knijpen zout Toegevoegd aan
  • 1 Stuk dooier Toegevoegd aan
  • 80 g verzachte boter Toegevoegd aan

Decoratie

  • 1 Stuk dooier Toegevoegd aan
  • 1 lepel melk Toegevoegd aan
  • 1 lepel Parelsuiker Toegevoegd aan
ADVERTENTIE

Procedure

120 min.
1. Stap

1. Voor de nieuwjaarskrans eerst de gist in een kom mengen met de suiker en de lauwe melk, tot de suiker en de gist zijn opgelost.

2. Stap

2. Zeef de bloem in een grote kom en druk een kuiltje in het midden. Voeg het gistmengsel, zout, eidooiers en de zachte boter toe en kneed met je handen of een mixer met deeghaken tot een glad deeg.

3. Stap

3. Dek het deeg af en laat het ongeveer een uur rijzen op een warme plek, tot het in omvang is verdubbeld.

4. Stap

4. Kneed het deeg kort opnieuw op een bebloemd werkoppervlak, vorm het dan tot een rol en schik het in een pretzelvorm. Druk de uiteinden van de pretzels goed aan.

5. Stap

5. Klop het overgebleven eigeel met de melk en bestrijk de Nieuwjaars Pretzel ermee. Bestrooi met parelsuiker.

6. Stap

6. Bak de nieuwjaarspretzel in een voorverwarmde oven op 180 °C (hetelucht 160 °C) gedurende ongeveer 30 minuten, tot hij goudbruin is.

7. Stap

7. Laat afkoelen en geniet ervan! Past ook goed bij het ontbijt tijdens de feestdagen.

Nieuwste recepten

Nieuwste recepten

Reels

Nieuw

Top categorieën

Middagmaal

922 recepten

Ontbijt

224 recepten

Laat ontbijt

187 recepten

Diner

858 recepten

Dessert

658 recepten

Gebak

208 recepten

Taarten

133 recepten

Vleesgerechten

438 recepten

Pasta

117 recepten