Bron :: Pixabay : EME
Nieuwjaarspretzel
De Nieuwjaarspretzel is een traditioneel gebak dat vooral in Duitsland en de Duitstalige landen wordt gebakken en cadeau gegeven met Nieuwjaar. Het symboliseert geluk en zegen voor het nieuwe jaar. De pretzel is zoet, zacht en luchtig en smaakt hemels met boter of jam.
Ingrediënten
Deeg
- 500 g Bloem
- 1 Pakje gedroogde gist
- 80 g suiker
- 250 ml melk
- 1 Knijpen zout
- 1 Stuk dooier
- 80 g verzachte boter
Decoratie
- 1 Stuk dooier
- 1 lepel melk
- 1 lepel Parelsuiker
Laatste folders
Procedure
1. Voor de nieuwjaarskrans eerst de gist in een kom mengen met de suiker en de lauwe melk, tot de suiker en de gist zijn opgelost.
2. Zeef de bloem in een grote kom en druk een kuiltje in het midden. Voeg het gistmengsel, zout, eidooiers en de zachte boter toe en kneed met je handen of een mixer met deeghaken tot een glad deeg.
3. Dek het deeg af en laat het ongeveer een uur rijzen op een warme plek, tot het in omvang is verdubbeld.
4. Kneed het deeg kort opnieuw op een bebloemd werkoppervlak, vorm het dan tot een rol en schik het in een pretzelvorm. Druk de uiteinden van de pretzels goed aan.
5. Klop het overgebleven eigeel met de melk en bestrijk de Nieuwjaars Pretzel ermee. Bestrooi met parelsuiker.
6. Bak de nieuwjaarspretzel in een voorverwarmde oven op 180 °C (hetelucht 160 °C) gedurende ongeveer 30 minuten, tot hij goudbruin is.
7. Laat afkoelen en geniet ervan! Past ook goed bij het ontbijt tijdens de feestdagen.