ADVERTENTIE

Bron :: beats_ for Adobe Stock

Een Stutenkerl of Weckmann bakken

De Stutenkerl, ook bekend als Weckmann, is een traditionele bakkersspecialiteit die in Duitsland met Kerstmis wordt gegeten. Vooral in mijn familie is deze heerlijke gistgebak-specialiteit een absolute must tijdens de kersttijd. Met een liefdevol uitgesneden gezicht en de pijp als accessoire is de Stutenkerl niet alleen een heerlijk koekje, maar ook een echte blikvanger.

ADVERTENTIE

Ingrediënten

porties
4
  • 500 g Tarwebloem Toegevoegd aan
  • 1 Kubus verse gist Toegevoegd aan
  • 250 ml lauwe melk Toegevoegd aan
  • 70 g suiker Toegevoegd aan
  • 70 g verzachte boter Toegevoegd aan
  • 2 dooier Toegevoegd aan
  • 1 Knijpen zout Toegevoegd aan
  • 1 TL Geraspte schil van een biologische citroen Toegevoegd aan
  • Sultana's voor het gezicht en de knopen Toegevoegd aan
  • 1 geslagen Ei voor coating Toegevoegd aan
  • 4 Buizen Gemaakt van klei of aluminiumfolie Toegevoegd aan
ADVERTENTIE

Procedure

120 min.
1. Stap

Om de donuts te bakken, doe je eerst de bloem in een grote kom en maak je een kuiltje in het midden. Verkruimel de gist in het midden. Voeg de suiker en lauwe melk toe en roer voorzichtig met een lepel. Laat 15 minuten staan zodat de gist kan gaan werken.

2. Stap

Na 15 minuten zou je moeten zien dat de gist belletjes heeft gevormd. Dit is een goed teken dat onze gist actief is - een belangrijke stap voor het succes van het recept.

3. Stap

Voeg nu de zacht geworden boter, 2 eidooiers, zout en citroenrasp toe. Kneed alles goed tot je een glad gistdeeg hebt. Hoe langer je kneedt, hoe beter het deeg zal zijn. Ongeveer 10 minuten moet genoeg zijn.

4. Stap

Dek de kom af met een schone keukenhanddoek en laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen op een warme plek tot het in volume verdubbeld is.

5. Stap

Nu is het tijd om vorm te geven. Verdeel het deeg in vier gelijke delen en vorm van elk deel een langwerpig lichaam. Plaats twee sultanarozijnen als ogen en drie sultanarozijnen als knopen. Ril de mond en ogen met een scherp mes. Snijd voor de pijp gewoon een klein gleufje in de bodem van het deeg en steek de pijp erin.

6. Stap

Leg de donuts nu op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met het losgeklopte ei. Laat opnieuw rijzen voor ongeveer 20 minuten.

7. Stap

Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C boven-/onderwarmte. Bak de donuts ongeveer 20 minuten tot ze mooi goudbruin zijn.

Nieuwste recepten

Nieuwste recepten

Reels

Nieuw

Top categorieën

Middagmaal

922 recepten

Ontbijt

224 recepten

Laat ontbijt

187 recepten

Diner

858 recepten

Dessert

658 recepten

Gebak

208 recepten

Taarten

133 recepten

Vleesgerechten

438 recepten

Pasta

117 recepten