Bron :: Olga Mazyarkina for iStockPhotos
Vegetarische radicchio risotto
Een heerlijke Italiaanse risotto met radicchio die ik keer op keer maak. De combinatie van hartige radicchio en romige risotto is onbetaalbaar lekker. Het is een snel en makkelijk recept dat ook doordeweeks gemaakt kan worden, de risotto is sappig en mals en de radicchio geeft het een prachtige kleur.
Ingrediënten
- 320 g Risottorijst (Arborio of Vialone Nano)
- 1 kleine radicchio
- 1 Ui
- 100 ml droge witte wijn
- 11⁄2 l groentebouillon
- 80 g parmezaan
- 30 g boter
- olijfolie
- zout en peper
Laatste folders
Procedure
Om de radicchio risotto te bereiden, maak je de radicchio schoon en snijd je hem in dunne reepjes. Bewaar een paar reepjes voor decoratie.
Verhit wat olijfolie in een grote pan. Voeg dan de fijngesneden ui toe en fruit deze tot ze doorschijnend zijn. In dit stadium raad ik aan het vuur niet te hoog te houden om de uien niet te laten verbranden.
Voeg de risottorijst toe en roer constant tot de rijst licht doorschijnend is. Dit duurt ongeveer twee minuten.
Giet de wijn erbij en laat volledig intrekken. Koken met wijn geeft de risotto een heerlijke diepe smaak.
Snijd nu de radicchio in reepjes en schep die door de rijst. Voeg dan een pollepel van de hete groentebouillon toe en roer tot de rijst de vloeistof volledig heeft opgenomen. Geduld is hier geboden: wacht altijd tot de bouillon bijna helemaal is opgenomen voordat je de volgende lepel toevoegt.
Voeg geleidelijk alle bouillon toe en kook de rijst op een middelhoog vuur onder voortdurend roeren. Over het algemeen moet de rijst na 15-20 minuten gaar zijn. Dit hangt echter af van de specifieke soort, dus blijf proberen!
Haal de pan van het vuur als de rijst gaar is. Voeg de boter en geraspte Parmezaanse kaas toe en meng alles goed. Deze laatste ingrediënten geven de risotto zijn typische romigheid.
Breng de Italiaanse radiccio risotto op smaak met zout en peper en laat een paar minuten rusten met gesloten deksel.
Serveer je perfect gekookte radicchio risotto met de gereserveerde radicchio reepjes en eventueel nog wat Parmezaanse kaas. Eet smakelijk!