Bron :: TwilightArtPictures from Adobe Stock
"Traditioneel Duits recept "Printen
Ik ben dol op het bakken van Printen. Als traditioneel Akense gebakje zijn ze een absolute must tijdens de kerstperiode. Met hun smakelijke mix van honing, kandij en peperkoekkruiden zijn ze altijd een heerlijke en feestelijke toevoeging. Door jarenlange oefening heb ik mijn recept voor Printen keer op keer verfijnd en ik kijk ernaar uit om het met jullie te delen.
Ingrediënten
- 500 g Roggebloem
- 200 g Suikerbietenstroop
- 125 g Bruine suiker kandij
- 2 TL peperkoekpoeder
- 1 TL Hertshoornzout
- 125 ml water
- 50 g Gekonfijte sinaasappel- en citroenschil, fijngehakt
- 50 g Amandelen
- Poedersuiker voor het bestuiven
Laatste folders
Procedure
Doe de kandijsuiker in een kom en giet er kokend water over. Laat de suiker volledig oplossen. Deze stap is erg belangrijk voor de consistentie van de Printen, dus wees geduldig.
Voeg de suikerbietenstroop, peperkoekkruiden en hertshoornzout toe. Roer alles goed door elkaar tot het helemaal gemengd is.
Voeg het roggemeel toe en kneed alles tot een stevig deeg. Werk grondig - klontjes bloem kunnen de kwaliteit van het deeg aantasten.
Wanneer het deeg stevig is, werk je de gekonfijte sinaasappel- en citroenschil erdoor. Dek het deeg af en laat het minstens een nacht rusten in de koelkast. Deze rusttijd is essentieel om het deeg zijn typische consistentie te geven en de smaken te laten ontwikkelen.
Haal de volgende dag het deeg uit de koelkast en rol het heel dun uit op een met bloem bestoven werkvlak. Snijd de Printen uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk nu een amandel op elke Printe.
Bak de Printen ongeveer 15-20 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C. Zorg ervoor dat ze niet te donker worden.
Laat de Printen afkoelen op een taartrooster. Bestuif ze dan met poedersuiker terwijl ze nog warm zijn. Laat ze nog een paar dagen "rijpen" voordat je van de Aachener Printen geniet. Ze smaken gewoonweg hemels!