Bron :: ahirao via Adobe Stock
Tantanmen (Japanse noedelsoep)
Deze pittige, romige en uiterst smakelijke Japanse noedelsoep is een van mijn absolute lievelingsgerechten, vooral op koude dagen. Het recept vindt zijn oorsprong in de Sichuan-keuken in China, maar is vooral populair en bekend in Japan. Tantanemen bestaat uit noedels, gehakt, Aziatische kruiden en wordt gekookt in kippenbouillon. Het wordt geserveerd met een gekookt kippenei.
Ingrediënten
- 4 Poorten Ramen noedels
- 300 g varkensgehakt
- 4 vastgehaakt teentjes knoflook
- 1 Stuk Gehakte gember
- 3 vermalen Bosuien
- 2 Tablespoon sesamolie
- 2 Tablespoon sojasaus
- 2 Tablespoon sake
- 2 Tablespoon Chilipasta (bijvoorbeeld Doubanjian)
- 1 l kippenbouillon
- 4 Tablespoon Sesampasta
- Zout naar behoefte
- 4 gekookt Eieren (optioneel)
- 150 g Mungbonen
Laatste folders
Procedure
Om het tantanemen recept te bereiden, verhit je de sesamolie in een diepe pan of pot en voeg je het varkensgehakt toe. Bak goed aan voordat je de knoflook en gember toevoegt. Een kleine tip: zorg ervoor dat het gehakt echt knapperig is, want dat geeft het gerecht die speciale crunch aan het einde.
Voeg dan de sojasaus, sake en chilipasta toe. Kook tot de alcohol verdampt is. Krachtig roeren helpt om alle smaken goed te mengen.
Giet de kippenbouillon erbij. Doe dit voorzichtig om te voorkomen dat de bouillon te heet wordt en overkookt. Roer de soep goed door en breng aan de kook.
Zet het vuur lager en voeg de sesampasta toe. Roer tot de pasta volledig is opgelost in de soep. Proef en voeg indien nodig nog wat zout toe.
Kook ondertussen de ramen noedels in een aparte pan volgens de instructies op de verpakking. Het is belangrijk dat de noedels niet te gaar zijn - ze moeten nog een beetje bite hebben.
Verdeel de noedels over vier kommen en giet de Japanse tantanemen soep erover. Beleg elke kom met het varkensgehakt, de lente-uitjes, de gekookte eieren en de mungbonen. Serveer de soep onmiddellijk.