Bron :: PeteerS for iStockPhotos
Recept voor heidezandkoekjes
Ik ben dol op het bakken van Heidesand, vooral in de kersttijd. Dit klassieke Noord-Duitse gebak is heerlijk kruimelig en smelt letterlijk in je mond. Ik heb dit recept al ontelbare keren gemaakt en elke keer is het resultaat fantastisch. Het vergt een beetje geduld, maar het is het zeker waard.
Ingrediënten
- 200 g verzachte boter
- 200 g suiker
- 1 dooier
- 300 g Meel
- 1 Knijpen zout
- 2 Theelepel Bourbon vanillesuiker
- 50 g Gehakte amandelen
Laatste folders
Procedure
Om de heidezandkoekjes te bakken, doe je eerst de zacht geworden boter, suiker en vanillesuiker in een kom en klop je tot een romig mengsel. Ik gebruik hiervoor graag mijn handmixer, maar een garde werkt net zo goed. Voeg de eidooier toe en meng goed door.
Voeg dan de bloem en een snufje zout toe. Kneed alles goed door elkaar tot je een soepel deeg hebt. Ik vind dat je hiervoor het beste je handen kunt gebruiken. Het kan een beetje plakkerig aanvoelen, maar maak je geen zorgen, dat is normaal.
Kneed de gehakte amandelen door het deeg. Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg het minstens twee uur in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180°C (boven-/onderwarmte).
Snijd het gekoelde deeg in plakjes van ongeveer 1 cm dik en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak 15-20 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin zijn. Laat de heidezandkoekjes een beetje afkoelen op de bakplaat, ze zijn nog een beetje zacht als ze vers uit de oven komen, maar ze zullen steviger worden als ze afkoelen.