Bron :: Pixabay : 3938030
Recept voor gebakken appeljam
Ik heb dit recept in de loop der jaren geperfectioneerd en vind het bijzonder geschikt voor de koelere maanden, wanneer appels en winterse kruiden zo vaak worden gebruikt. De combinatie van geroosterde appels en warme specerijen creëert een jam die doet denken aan het comfort van thuis. Een keuken vol aromatische smaken en het eindproduct op een vers stuk brood is gewoonweg onweerstaanbaar.
Ingrediënten
- 1 kg Appels (ik geef de voorkeur aan Boskop vanwege hun heerlijke smaak en stevigheid na het koken)
- 250 g Gelerende suiker twee op een
- 1 Geperst citroen
- 1 TL Gemalen kaneel
- 1⁄2 TL Gemalen nootmuskaat
- 1⁄4 TL Kruidnagelpoeder
Laatste folders
Procedure
Om de gebakken appeljam te maken, begin je met het wassen en klokhuizen van je appels. Ik laat de schil zitten omdat die extra pectines bevat die de jam helpen indikken. Snijd de appels in kleine blokjes.
Doe je gesneden appels in een grote pan en voeg het citroensap toe. Dit voegt zuur toe en voorkomt dat de appels bruin worden.
Strooi vervolgens de gelerende suiker (2:1) over je appels en laat dit ongeveer 20 minuten staan tot de suiker is opgelost en een soort siroop vormt met de appels.
Nu is het tijd voor de specerijen. Meng de kaneel, nootmuskaat en kruidnagelpoeder door de appels. Ik raad aan om met de aangegeven hoeveelheid te beginnen en later eventueel meer toe te voegen.
Breng langzaam aan de kook en roer voortdurend. Laat het mengsel ongeveer 45 minuten sudderen tot de appels zacht zijn en de jam is ingedikt. Het is nu heel belangrijk om te blijven roeren, want de jam kan snel aanbranden.
Giet de warme appeljam in gesteriliseerde potten, sluit ze onmiddellijk af en draai ze ondersteboven om een vacuüm te creëren. Laat de potten afkoelen en bewaar ze op een koele, donkere plaats. Een heerlijk zoet broodbeleg voor een feestelijk ontbijt.