Bron :: Pixabay : TheUjulala
Linzer ogen recept kerstkoekjes
Elke kerst ben ik dol op dit traditionele Oostenrijkse koekjesrecept, Linzer Augen. Ze zijn niet alleen heerlijk kruimelig en lekker, ze zijn ook erg mooi om te zien met hun felrode frambozenjam in het midden. Ik had het al na een paar keer proberen onder de knie en kan deze fantastische koekjes echt aan iedereen aanraden.
Ingrediënten
- 250 g Meel
- 200 g boter
- 100 g suiker
- 1 ei
- Zest van een onbehandelde citroen
- 200 g Frambozenjam
- Poedersuiker voor het bestuiven
Laatste folders
Procedure
Om Linzer-ogen te bakken, zeef je eerst de bloem op het werkvlak. Ik gebruik graag een grove zeef zodat het meel mooi luchtig wordt.
Maak een kuiltje in het midden van de bloem en voeg het ei, de suiker, de citroenschil en de in kleine stukjes gesneden koude boter toe. Het is aan te raden om hier echt koude boter te gebruiken zodat het deeg niet te plakkerig wordt.
Meng alle ingrediënten snel tot een soepel deeg. Als het deeg te plakkerig is, voeg je gewoon wat meer bloem toe. Wikkel het deeg vervolgens in huishoudfolie en leg het ongeveer 30 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot het ongeveer 3 mm dik is. Snijd de koekjes uit met een koekjessnijder en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd een klein gaatje in het midden van de helft van de koekjes - dit worden later de deksels van de Linzer-ogen.
Bak de koekjes ongeveer 8-10 minuten tot ze goudbruin zijn. Ik raad aan om de oven af en toe te controleren, want de koekjes kunnen snel aanbranden.
Haal de gebakken koekjes uit de oven en laat ze afkoelen. Smeer dan de onderkant in met frambozenjam en leg de deksels erop. Bestuif tot slot de Linzer-ogen met poedersuiker - en klaar zijn je heerlijke kerstkoekjes!