Bron :: SMarina via Getty Images
Klassieke uientaart met korstdeegbodem
Mijn klassieke uientaart is het perfecte gerecht voor gezellige herfstavonden. Met zijn knapperige bodem en romige uienvulling is het een vaste favoriet op familiebijeenkomsten en feesten. Na vele jaren dit recept gemaakt en geperfectioneerd te hebben, kan ik je verzekeren dat je het lekkerste en hartigste resultaat krijgt met deze gedetailleerde instructies.
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 250 g Meel
- 125 g boter
- 1⁄2 Theelepel zout
- 4 Tablespoon koud water
Voor de vulling:
- 1 kg Uien
- 200 g Spek, in blokjes gesneden
- 4 Eieren
- 200 ml Crème
- zout en peper
- 1 Theelepel nootmuskaat
Laatste folders
Procedure
Om het klassieke uientaartrecept te maken, begin je met het deeg. Meng de bloem en het zout in een grote kom. Voeg de boter toe en kneed deze met je vingertoppen door de bloem tot het mengsel op grove kruimels lijkt. Voeg dan het water toe en kneed tot je een glad deeg hebt. Ik raad aan om hier niet te veel water te gebruiken zodat het deeg niet te plakkerig wordt. Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
Schil voor de vulling de uien en snijd ze in fijne blokjes. Verhit vervolgens een grote koekenpan en bak het spek tot het knapperig is. Voeg de blokjes ui toe en bak tot ze zacht en licht goudbruin zijn. Haal de pan van het vuur en laat het ui-spekmengsel afkoelen.
Klop in een andere kom de eieren, room, zout, peper en nootmuskaat door elkaar. Voeg de afgekoelde ui en het spekmengsel toe en meng goed.
Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg uit en leg het in een taartvorm. Ik heb gemerkt dat een vorm met antiaanbaklaag hier de beste resultaten geeft. Giet de vulling in het deeg en verdeel het gelijkmatig.
Bak de uientaart ongeveer 40-45 minuten in de voorverwarmde oven tot de bovenkant goudbruin is en de vulling stevig. Laat een paar minuten afkoelen voordat je hem in stukken snijdt en serveert.