Bron :: Pixabay : MichaelBrilot
Kerstmis speculaascake
Als gepassioneerd bakker en liefhebber van kerstsmaken probeer ik altijd nieuwe recepten uit. Deze speculaascake is een absoluut hoogtepunt. Het combineert de klassieke smaak van speculaaskoekjes met een romige vulling - een perfecte combinatie voor het winterseizoen. Het is niet alleen een favoriet bij mijn familie, maar ook een welkom cadeau voor kerstbijeenkomsten.
Ingrediënten
Voor de vloer:
- 200 Gram Speculaaskoekjes
- 100 Gram boter
Voor de vulling:
- 500 Gram mascarpone
- 250 Gram slagroom
- 100 Gram suiker
- 1 Pakket vanillesuiker
- Zest van een biologische citroen
- Optioneel: gehakte pistachenoten en speculaas voor decoratie
Laatste folders
Procedure
Om de speculaascake te maken, begin je met het voorbereiden van de bodem. Verkruimel de speculaaskoekjes fijn in een blender. Een kleine tip: je kunt ook een diepvrieszak en een deegroller gebruiken om de koekjes te verkruimelen.
Smelt de boter in een pannetje of in de magnetron en meng het door de koekkruimels. Druk het mengsel in een springvorm (Ø 26 cm) bekleed met bakpapier en zet in de koelkast.
Klop voor de vulling de slagroom stijf met een handmixer. Zorg ervoor dat de slagroom echt koud is, zodat hij makkelijker op te kloppen is.
Meng in een andere kom de mascarpone met de suiker, vanillesuiker en citroenschil. Ik raad aan hier langzaam te werk te gaan om klontjes te voorkomen.
Spatel vervolgens de slagroom door het mascarponemengsel.
Verdeel de room gelijkmatig over de koekjesbodem en zet de taart minstens vier uur in de koelkast, bij voorkeur een nacht.
Voor het opdienen kun je de speculaascake bestrooien met gehakte pistachenoten of speculaaskruimels.