Bron :: Enio de Paz via iStockPhotos
Oma's cranberrysaus
Ik ben dol op de periode van oktober tot december, niet alleen vanwege het prachtige herfst- en winterlandschap, maar ook omdat het dan cranberryseizoen is! Als het gaat om bakken en koken in deze tijd van het jaar, staat dit bijgerecht met bessen bovenaan mijn lijstje. Ik heb dit eenvoudige recept al verschillende keren gemaakt en elke keer brengt het mijn familie in de kerststemming. De zoetzure saus is de perfecte begeleiding bij kalkoen, eend of kaas.
Ingrediënten
- 250 g Verse veenbessen
- 200 g suiker
- 240 ml Sinaasappelsap (vers geperst)
- Zest van een biologische sinaasappel
Laatste folders
Procedure
Om de cranberrysaus te maken, giet je het sinaasappelsap en de suiker in een middelgrote steelpan. Mijn ervaring is dat ik aanraad de suiker op te lossen in het sap op een middelhoog vuur, terwijl je af en toe roert. Als het vuur te hoog staat, kan de suiker verbranden en een bittere smaak ontwikkelen.
Als de suiker helemaal is opgelost, voeg je de cranberry's en de schil van de sinaasappel toe. Zorg ervoor dat je alleen het oranje laagje van de schil raspt, want het witte daaronder is erg bitter.
Zet het vuur hoger en breng aan de kook. Zodra het kookt, zet je het vuur laag en laat je de saus 10-15 minuten sudderen, af en toe roeren, tot de cranberry's openbarsten en de saus dikker wordt.
Haal de saus van het vuur en laat volledig afkoelen. De saus zal na verloop van tijd nog dikker worden. Je kunt de saus tot 1 week van tevoren bereiden en in de koelkast bewaren.
Mijn ervaring is dat deze fruitige cranberrysaus perfect past bij traditionele kerstkalkoen, maar ook bij eend of varkensvlees. De frisse bessensmaak verlicht elke zware feestmaaltijd en tovert een glimlach op het gezicht van je gasten!