Bron :: Pixabay: congerdesign
Oma's beste gehaktballen recept
Als kind waren oma's gehaktballen altijd het hoogtepunt van elke familiebijeenkomst en zondagavond. Dit recept is me daarom bijzonder dierbaar en ik ben er trots op dat ik het nu aan de wereld kan laten zien. Elke hap doet me terugdenken en wekt het nostalgische gevoel op van gemeenschap en zelfgemaakte gerechten. Ook al lijkt het in het begin misschien wat ingewikkeld, elk moment dat je investeert in het bereiden van deze heerlijke gehaktballen is het waard.
Ingrediënten
- 500 g Gemengd gehakt
- 1 blokjes Ui
- 1 oudbakken Broodje of paneermeel
- 2 Eieren
- Zout, peper
- Karwijzaad (optioneel)
- 1 Geperst Kruidnagel
- 3 Tablespoon plantaardige olie
- 100 ml bouillon
- 1 Tablespoon Mosterd
Laatste folders
Procedure
Om het gehaktballetjes recept te maken, laat je het oud broodje weken in warm water en knijp je het vervolgens goed uit tot er bijna geen vocht meer over is. Als je paneermeel gebruikt, kun je deze stap overslaan.
Combineer gehakt, ui, geweekt broodje (of broodkruim), eieren, fijngehakt knoflookteentje, een snufje zout, peper en eventueel een beetje komijn in een grote kom. Meng alles goed door elkaar tot alle ingrediënten gelijkmatig verdeeld zijn. Ik moet zeggen dat ik hier liever mijn handen gebruik en hier komt het gedeelte dat oma altijd noemde om tot een deeg te kneden.
Vorm nu gehaktballetjes van gelijke grootte met natte handen en druk goed aan zodat ze niet uit elkaar vallen.
Verhit de olie in een pan en bak de gehaktballen aan beide kanten tot ze mooi bruin kleuren. Mijn ervaring is dat je hier het beste resultaat krijgt als je een middelhoog vuur gebruikt en de gehaktballetjes niet te vaak omdraait.
Voeg dan de bouillon toe en laat de gehaktballen 15-20 minuten op laag vuur sudderen. De bouillon voorziet de gehaktballen van vocht en zorgt ervoor dat ze van binnen sappig blijven.
Roer vlak voor het einde van de kooktijd de mosterd erdoor en meng alles goed. Hierdoor krijgen de gehaktballen een bijzonder lekkere en aromatische saus.
En oma's gehaktballen zijn klaar! Ze smaken het lekkerst met aardappelpuree of gebakken aardappelen en een groene salade. Maar laten we eerlijk zijn, ze smaken eigenlijk overal goed bij.