Bron :: Pixabay: photoAC
Luchtige schuimgebakjes
Ik ben dol op schuimtaartkoekjes omdat ze licht en zoet zijn en gewoonweg heerlijk. Ze doen me altijd denken aan de kersttijd met mijn oma, die ze elk jaar maakte. Ik maakte vaak haar recept en leerde een paar trucjes om ze perfect te krijgen.
Ingrediënten
- 4 eiwitten
- 250 g suiker
- 1 Knijpen zout
- 1 Theelepel citroensap
- bloemsuiker
Laatste folders
Procedure
Voor de schuimkoekjes klop je de eiwitten in een schone, droge kom schuimig. Een truc hierbij is dat de kom en de garde absoluut vetvrij moeten zijn, anders kan het eiwit niet stijf worden geklopt.
Voeg geleidelijk de suiker en een snufje zout toe en blijf kloppen tot de eiwitten stevige pieken vormen. Ik raad aan om de suiker heel langzaam toe te voegen zodat het helemaal oplost en de meringue mooi glad wordt.
Voeg het citroensap toe aan de eiwitten. Het citroensap werkt als een stabilisator en geeft de schuimkoekjes een licht fruitige noot.
Verwarm de oven voor op 100 graden. Vorm kleine hoopjes van het meringue mengsel op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Laat de koekjes ongeveer 60 minuten in de oven staan tot ze droog en licht goudbruin zijn. Een belangrijke aanbeveling hierbij is dat de meringue niet te snel te donker wordt, anders wordt hij hard en bitter. Het is echter net zo belangrijk dat hij helemaal opdroogt, zodat hij zijn karakteristieke consistentie behoudt.
Haal de schuimkoekjes uit de oven en laat ze afkoelen op de bakplaat. Ze zullen een beetje hard worden als ze afkoelen. Bestuif de koekjes voor het serveren met poedersuiker.