Bron :: Pixabay: PublicDomainPictures
Kerstkalkoen roosteren
Dit recept voor een heerlijke en sappige gebraden kalkoen is een vaste favoriet geworden voor mijn kerstvieringen. Ik heb het verschillende keren gemaakt en het heeft nooit nagelaten indruk te maken. Het gebraad is perfect mals en sappig en de combinatie van kruiden geeft het een heerlijk feestelijke smaak.
Ingrediënten
- 1 groot Kalkoenborst
- zout en peper
- 1 oranje
- 1 Ui
- 1 kleine Bosje tijm
- 1 kleine Bosje rozemarijn
- 3 teentjes knoflook
- 500 ml kippenbouillon
- 200 ml witte wijn
- 3 lepel olijfolie
- 2 lepel Honing
Laatste folders
Procedure
1.Voor het kerstkalkoengebraad begin je met het kruiden van de kalkoenborst met zout en peper. Ik raad aan om het royaal te kruiden zodat de smaak goed kan doordringen.
Pel de sinaasappel en ui en hak de knoflook grof. Verdeel deze samen met de kruiden in het vel van de kalkoenborst. Ik heb gemerkt dat dit mengsel de kalkoenfilet een lekkere smaak geeft.
Verhit de olijfolie in een grote pan en bak de kalkoenfilet rondom aan. Het is belangrijk dat de pan goed heet is, zodat de huid lekker knapperig wordt.
Leg de geschroeide kalkoenborst in een braadslede en giet er de kippenbouillon en witte wijn over. Besprenkel met honing. Geloof me, de honing geeft het gebraad een heerlijke zoetheid en maakt de huid extra knapperig.
Plaats het gebraad in een voorverwarmde oven van 180°C en braad het ongeveer 2 uur, waarbij je regelmatig bedruipt met het sap. Door voortdurend te bedruipen blijft het gebraad sappig en smakelijk. Serveer het kerstkalkoengebraad voor de feestdagen.