Bron :: Freepik
Hoe maak ik verse rozenblaadjesjam
Deze jam is gemakkelijk te maken, vereist minimale verwerking en koken, en de resulterende kleur, textuur en smaak zijn echt de moeite waard.
Ingrediënten
- 2 kopjes Van strak verpakte geurige rozenblaadjes (kies biologische, pesticidevrije rozen)
- 11⁄2 kopjes Kristalsuiker
- Sap en schil van een citroen
- 1⁄2 Pakket Vruchtenpectine in poedervorm
Laatste folders
Procedure
Was en dep de geselecteerde rozenblaadjes voorzichtig droog. Het is noodzakelijk om voorzichtig te zijn om ze intact te houden.
Hak de bloemblaadjes fijn of scheur ze in kleine stukjes. Ik heb gemerkt dat het het fijnst is om alle bloemblaadjes met de hand te scheuren, zodat de bloemblaadjes hun natuurlijke sappen kunnen afgeven.
Doe de bloemblaadjes, suiker en citroensap in een steelpan. Roer op laag vuur tot de suiker volledig is opgelost.
Dek af en laat het mengsel ongeveer 2 uur staan. Deze tijd is essentieel om de smaken te laten samensmelten en intenser te laten worden. Geduld is hier de sleutel.
Voeg de citroenschil en pectine toe aan de steelpan. Traditionele jamrecepten bevatten geen pectine, maar mijn ervaring leert me dat het de jam een vollere body geeft en iets makkelijker smeert.
Breng het mengsel op middelhoog vuur aan de kook. Houd het hier goed in de gaten om te voorkomen dat het overkookt of verschroeit.
Zet het vuur lager en laat het ongeveer 30 minuten sudderen, of tot het mengsel dikker wordt tot jam.
Test de jam door een lepel op een gekoeld bord te laten vallen. Als de jam niet uitloopt en blijft zitten als je het bord schuin houdt, is hij klaar.
Laat de jam een beetje afkoelen voordat je hem overdoet in schone, gesteriliseerde glazen potten. Gebruik altijd gesteriliseerde potten om ervoor te zorgen dat je jam zo lang mogelijk vers en schimmelvrij blijft.