Bron :: wmaster890 via Getty Images
Gegraveerde zalm uit Scandinavië
Gegrilde zalm is een van mijn absolute lievelingsgerechten en ik heb het vaak klaargemaakt voor vrienden en familie. Dit recept van mij is het resultaat van veel experimenteren en aanpassen. Het verbazingwekkende is dat het zo ongelooflijk eenvoudig te maken is en toch zo smaakvol en indrukwekkend. Een stuk verse zalmfilet wordt gemarineerd in een pittige augurk en is na twee dagen klaar om te serveren.
Ingrediënten
- 1 kg Zalmfilet met huid
- 80 g grof zout
- 80 g suiker
- 1 Confederatie dille
- 2 lepel Peperkorrels
- 1 lepel venkelzaad
- 1 geraspte citroen
Laatste folders
Procedure
Om zelf gravad zalm te maken, moet je de zalmfilet eerst goed wassen en droogdeppen. Controleer op graten en verwijder deze met een pincet. Deze stap is belangrijk om later perfect te kunnen eten.
Meng het zout en de suiker door elkaar. Stamp de peperkorrels en het venkelzaad grof in een vijzel en voeg toe aan het zout- en suikermengsel. Snijd de dille fijn en rasp de citroenschil en voeg beide toe aan het kruidenmengsel. Dit is je marinade voor de zalm.
Verdeel de marinade nu gelijkmatig over de zalm, zowel op het vlees als op de huidzijde. Laat geen enkel deel van de zalm onbehandeld, zodat de smaak volledig kan doordringen.
Wikkel de zalm vervolgens met de velkant naar beneden in huishoudfolie en leg hem in een ondiepe schaal. Dek de zalm af met iets zwaars (bijvoorbeeld een blikje) zodat de kruiden in de vis kunnen trekken.
Laat de zalm minstens 48 uur marineren in de koelkast. Draai de vis om de 12 uur om zodat hij gelijkmatig marineert.
Haal de zalm na deze twee dagen uit de folie en was de marinade eraf. De zalm moet nu stevig zijn en rijk aan smaak.
Snijd de gravad zalm in dunne plakjes voor het opdienen. Ik raad altijd aan om de zalm tegen de nerf in te snijden, zodat hij malser is en makkelijker te eten.