Bron :: O Kemppainen for iStockPhotos
Finse saunasoep
Als groot liefhebber van de saunacultuur kreeg ik dit recept van een van mijn Finse vrienden. Ik heb het ontelbare keren gemaakt en het is altijd een hit. Saunasoep is niet alleen verwarmend en troostend, maar ook ongelooflijk lekker. Varkensvlees wordt gekookt in bouillon met wortelen en aardappelen om er een hartige soep van te maken.
Ingrediënten
- 500 g Varkenskotelet
- 3 groot Wortelen
- 3 Aardappelen
- 1 groot Ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 l runderbouillon
- 1 Theelepel zout
- 1 Theelepel gemalen zwarte peper
- 1 Confederatie Bosuien
- 100 ml Crème
Laatste folders
Procedure
Om de saunasoep te koken, begin je met het schillen en in blokjes snijden van de wortelen en aardappelen. Het snijden van de groenten terwijl het vlees kookt bespaart tijd en maakt het proces efficiënter.
Snijd de ui en knoflook fijn. Ik raad aan een keukenmes te gebruiken in plaats van een staafmixer om de textuur en smaak te behouden.
Bak het varkensgehakt in een hete pan tot het goed bruin is. Het gebakken vlees geeft de soep zijn gouden kleur en uitgesproken smaak, dus sla deze stap niet over.
Voeg de gesnipperde ui en knoflook toe aan het varkensgehakt en bak een paar minuten mee.
Voeg de runderbouillon toe en laat ongeveer 10 minuten sudderen op een middelhoog vuur. De runderbouillon kan ook vervangen worden door groentebouillon. Door langer koken wordt het vlees zachter en vermengen de smaken zich beter.
Voeg de in blokjes gesneden wortelen en aardappelen toe, dek de pan af en laat de soep 30-40 minuten koken. Zorg ervoor dat je hier geen te hoge temperatuur gebruikt, zodat de groenten niet verbranden en de soep niet uitdroogt.
Voeg tot slot de room en de gehakte lente-uitjes toe aan de Finse saunasoep en breng op smaak met zout en peper. Een kleine tip: de room geeft de soep een milde zoetheid en een romige textuur die verleidelijk lekker is.