Bron :: Freepik
Dessert met Franse Mont Blanc-kastanjetaart
Dit recept is een luxueuze draai aan het klassieke Franse dessert, Mont Blanc. Het bestaat uit een laag boterachtig zanddeeg, een rijke kastanjepuree en een toef luchtige slagroom. Het is een indrukwekkend dessert dat perfect is om te serveren tijdens een etentje.
Ingrediënten
Voor de taartschelp:
- 11⁄2 kopjes Bloem voor alle doeleinden
- 1⁄4 Kop Kristalsuiker
- 1⁄2 theelepel Van zout
- 9 tbls Ongezouten boter, koud
- 1 Grote eierdooier
Voor de kastanjevulling:
- 1 Kop Kastanjepasta (verkrijgbaar in delicatessenwinkels)
- 1⁄4 Kop Van suiker
- 1⁄2 Kop Ongezouten boter, zacht
- 1 theelepel Van puur vanille-extract
Voor de slagroomtopping:
- 1 Kop Zware room
- 2 tbls Van suiker
- 1⁄2 theelepel Vanille-extract
Laatste folders
Procedure
Begin met het maken van de taartbodem. Meng in een grote kom de bloem, suiker en zout. Snijd de boter in stukjes en wrijf deze met je vingertoppen door het bloemmengsel tot het mengsel op grof broodkruim lijkt. Deze techniek zorgt voor een schilferige taartbodem.
Klop het eigeel los en voeg het toe aan het bloemmengsel. Meng de ingrediënten losjes met je handen. Als het deeg te droog is, voeg dan een beetje ijskoud water toe. Druk het deeg uit tot een platte schijf, wikkel het in huishoudfolie en zet het minstens een uur in de koelkast.
Verwarm je oven voor op 190°C. Rol op een met bloem bestoven oppervlak het gekoelde deeg uit tot het in een taartvorm past. Bekleed de vorm voorzichtig met het deeg en knip eventueel overhangend deeg weg. Prik het deeg in met een vork en bak het ongeveer 15-20 minuten, of tot het goudkleurig is. Laat afkoelen.
Meng voor de kastanjevulling de kastanjepasta, suiker, boter en vanille in een keukenmachine. Mix tot een gladde massa. Verdeel de vulling gelijkmatig over de afgekoelde tartschaal.
Klop de slagroom, suiker en vanille op tot stijve pieken voor de topping. Dresseer of spuit de slagroom over de kastanjevulling.
Voor extra flair kun je de taart garneren met wat gereserveerde kastanjepuree of de bovenkant bestrooien met geschaafde chocolade. Laat de taart minstens 2 uur afkoelen in de koelkast voor je hem serveert.